top zon
fotolijn

Groepsontwikkeling

logo groepsEen gezonde groep is erg belangrijk. Er zijn vele scoutinggroepen die goed functioneren en een gezonde basis hebben.
Maar er zijn ook groepen, die niet de kansen zien die zich aanbieden of ze weten niet hoe ze deze kansen kunnen benutten.
Om die reden is het programma Groepsontwikkeling gestart.

 

Wat kan deelname aan het programma Groepsontwikkeling jouw groep opleveren?

  • Je pakt de vraagstukken die in de groep spelen aan. Denk aan het verbeteren van het contact tussen de speltakken onderling, of tussen het bestuur en de speltakken.
  • Je krijgt ideeën hoe je met nieuwe energie aan het werk kunt met de werving van nieuwe jeugdleden en leiding.
  • Jouw groep krijgt inzicht in jullie mogelijkheden en de eigen ontwikkel-kansen.
  • Met het inzicht dat jouw groep krijgt kun je bewuster kijken naar het beleid op lange termijn en gewenste actiepunten op korte termijn.
  • Je bedenkt gezamenlijk, met alle leiding en bestuursleden, uitdagende plannen om de komende jaren mee aan de slag te gaan.
  • Misschien denk je dat alles in jouw groep al goed geregeld is..... Dan laat het programma je zien of dit ook daadwerkelijk zo is en hoe goed je het doet als groep.
 
Er worden in het programma voor iedereen heel veel uitdagingen zichtbaar. Deelname garandeert overigens niet dat alle problemen of vragen van je groep in één keer zijn opgelost. Het betekent wel dat je als groep de eerste stappen zet om te werken aan wat voor jouw groep belangrijk is.
 

Wat houdt de deelname aan het programma precies in?

Twee coaches vanuit het programma Groepsontwikkeling begeleiden jouw groep. Zij bepalen niet wat je groep gaat doen, dat doe je zelf!
Je hebt immers zelf het meeste verstand van jouw groep.
Als eerste zullen de twee coaches met een afvaardiging van het bestuur en de leiding een intakegesprek voeren. Daarna zullen de jeugdleden vanaf de scoutsleeftijd, alle ouders, alle leiding (kaderleden) en alle ondersteunende leden een groepsenquête krijgen met vragen over jouw groep.
De resultaten van deze groepsenquête worden in een eerste workshop aan de groep gepresenteerd. De groep gaat dan prioriteiten geven aan de punten die het belangrijkst gevonden worden om te veranderen of te verbeteren. In een tweede workshop worden de belangrijkste punten in een concreet plan van aanpak uitgewerkt. Daarna kun je als groep met deze plannen aan de slag om zo de groep zich verder te laten ontwikkelen.

De regiocoach (vrijwilliger) en de senior coach van Scouting Nederland (betaalde kracht) bepalen samen met jouw groep welk werkprogramma het meest geschikt is voor jouw groep.

Als er door jouw groep gekozen wordt om deel te nemen aan het programma “Groepsontwikkeling”, kan er ook gekozen worden voor een verkort programma. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de “light-scan”.

Heb je interesse? Wil je meer info?

De regio coaches komen graag langs om bijvoorbeeld op de groepsraad of een andere bijeenkomst van jouw groep meer te vertellen over dit succesvolle programma en wat het voor jouw groep kan betekenen.

Neem contact op met de regio coaches: (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Like onze Regio ZON Facebook pagina en blijf op de hoogte!

 
 

Wat we doen

Wij verzorgen het programma groepsontwikkeling in Regio ZON. We bezoeken de groepen om te vertellen over het programma, we begeleiden de groepen in het programma én daarna.

Dat begint met het analyseren van de resultaten van de groepsenquête die we omzetten in een leuke presentatie. Dat is de inhoud van de eerste workshop. We gaan gezamenlijk op een leuke manier hiermee aan de slag om een aantal doelen te formuleren.

In het vervolg programma gaan we dieper in op de gestelde vragen en volgen en begeleiden we de groep naar die gestelde doelen.

Wie we zijn

De regio coache van Regio ZON is Pieter en onze senior coach is Letty Wessels, als betaalde coach van Scouting Nederland begeleid zij het gehele programma.

Wil je ook mensen en groepen laten groeien? Wil je ook regiocoach worden? Laat het ons weten!

Neem contact op met de regio coaches: (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Groeps ontwikkeling

Wil je meer weten over
Groepsontwikkeling bij
jou in de groep,
of wil je je aanmelden?

scouts